Mucizevi Nar

8.11.2019

images/nar3.jpg


Nar, kınagiller ailesinden olup Punica granatum olarak adlandırılmış çok taneli bir meyvedir. Ilıman iklimlerde yetişen nar, kuraklığa dayanıklı olup Akdeniz bölgesinde bin metreye kadar yükseklikte yetişebilir ve –10 dereceye kadar dayanıklıdır. İlk olarak İran’da ortaya çıktığı düşünülen nar, Akdeniz’de birkaç bin yıldır ekilmektedir. Ülkemizde nar üretimi daha çok Ege Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. Antalya’nın Side ilçesi ile İspanya’nın Granada şehri adını nardan aldığı söylenmektedir.
Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında da yardımcı olur.
C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25'ini karşılar.