8.11.2015

Mucizevi Nar




Nar, kınagiller ailesinden olup Punica granatum olarak adlandırılmış çok taneli bir meyvedir. Ilıman iklimlerde yetiÅŸen nar, kuraklığa dayanıklı olup Akdeniz bölgesinde bin metreye kadar yükseklikte yetiÅŸebilir ve –10 dereceye kadar dayanıklıdır. Ä°lk olarak Ä°ran’da ortaya çıktığı düÅŸünülen nar, Akdeniz’de birkaç bin yıldır ekilmektedir. Ülkemizde nar üretimi daha çok Ege Akdeniz ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. Antalya’nın Side ilçesi ile Ä°spanya’nın Granada ÅŸehri adını nardan aldığı söylenmektedir.
Nar bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolestrol ve ÅŸekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin geliÅŸmesine engel olurken, kalp saÄŸlığının korunmasında da yardımcı olur.
C, B1 ve B2 vitaminleri yanında zengin potasyum içeren ve yaklaşık bir su bardağı nar suyu günlük ihtiyacımız olan C vitamininin % 25'ini karşılar.